Fundația Orange

Media


Asistent maternal: Prin digital copiii învață lucruri pe care noi, părinții, nu avem cum să le știm

Asistent maternal: Prin digital copiii învață lucruri pe care noi, părinții, nu avem cum să le știm

FOTO: Educația digitală prezentă la școala din Băișoara, județul Cluj


Sunt situații când viața alege pentru unii dintre noi. Alege să venim din părinți care abandonează pentru a oferi părinți adevărați. Mama și tata care se îngrijesc de viața, creșterea, educația și evoluția copiilor.

Un astfel de părinte este doamna Adriana Nemeș, asistent maternal din 2002 la Direcția de Protecție a Copilului Cluj. Pe lângă copilul natural, doamna Nemeș a luat în îngrijire doi băieți, unul de 3 ani și unul de 11 luni. Acum băiatul cel mic are 11 ani și a intrat în clasa a V-a, iar băiatul cel mare are 19 ani. Am cunoscut-o pe doamna Nemeș la Școala Mircea Luca din Băișoara, în cadrul Digitaliada, proiect de educație digitală al Fundației Orange.

Digitaliada: Cum arată familia dumneavoastră?

Adriana Nemeș: Am un soț, am o fată a mea și am doi copii de la casa de copii. Pe cel mare l-am luat de la 3 ani, acum are 19 ani, iar pe cel mic l-am luat la 11 luni și a făcut 11 ani. I-am crescut pe amândoi ca pe copilul meu, nu am făcut diferență că unul e al meu și ei sunt de la casa de copii. Ne bucurăm că ne spun mamă și tată. Ei pe noi ne știu părinți.

Digitaliada: Cum s-au integrat ei la școală, mai ales cel mic?

Adriana Nemeș: Au fost primiți foarte bine, nu s-au făcut diferențe între copii la clasă. Și colegii l-au apreciat mereu, nu l-au dat la o parte. În plus, el nu zice niciodată că este de la casa de copii, el spune că este copilul meu și al soțului meu. El aici în sat a făcut și grădinița, acum este la școală, în clasa a V-a și învață foarte bine. 

Este un copil tare ambițios. El nu pleacă cu lecția neînțeleasă. Dacă e ceva ce nu a înțeles el caută, întreabă, sună pe cineva, nu se lasă. Spune că vrea să se facă medic stomatolog. A avut ceva probleme cu dinții și l-am dus la doctor. Așa impresionat a rămas de stomatolog, de aparatul care i-a pus dinții corect la loc, încât a decis să se facă, la rândul lui, medic stomatolog pentru a-i ajuta pe copiii cu dinți strâmbi.

Digitaliada: Anul acesta copilul cel mic a intrat în clasa a V-a, iar Digitaliada se implementează pentru prima dată în școala lui. Aveți emoții?

Adriana Nemeș: Proiectul Digitaliada l-a ajutat să facă față schimbărilor de la învățător la mai mulți profesori. În plus, este o șansă pentru toți copiii de la țară. La oraș ai mai multe variante, ai calculator, ai laptop, ai tabletă. Dar, prin acest proiect, și copiii noștri de la sat au tablete la școală. Proiectul Digitaliada este foarte bine venit, iar copiii chiar se bucură de el. Copilul meu este foarte bucuros când are oră de matematică sau informatică pe tabletă pentru că învață foarte multe lucruri noi pe care noi, părinții, nu avem cum să le știm.

Digitaliada: Când ați aflat că în școală urmează să se implementeze un proiect digital, cu acces la tehnologie, la tablete, care a fost reacția dumneavoastă?

Adriana Nemeș: Prima dată ne-am gândit să nu intre în jocuri care nu sunt pentru copii. Vedeți, copiii din ziua de azi sunt foarte deștepți și intră pe unde noi nici nu ne așteptăm. Nu vroiam să ia legatura cu oameni străini sau altele. Dar, nu, la noi la școală ni s-a dovedit că educația digitală înseamnă învățare prin joc, iar aplicațiile sunt de fapt exerciții, probleme și teste.

Digitaliada: Se mai poate educație fără tehnologie?

Adriana Nemeș: Nu se mai poate. În ziua de astăzi nu mai faci nimic dacă nu știi un pic tehnologie. Astăzi există tablete, telefoane inteligente, laptopuri, iar copiii au acces la ele încă de foarte mici. Este obligatoriu să le folosesească și la clasă ca să îi educi.