Fundația Orange

Media


Educația digitală, bucuria copiilor

Educația digitală, bucuria copiilor

FOTO: Ora interdisciplinară de mate-info la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș


Profesorul de matematică Szász Szilárd, susținut de veteranul catedrei de matematică Emil Novac, dar și de directorul Alin Danciu, a invitat 20 de colegi profesori și inspectorul de matematică pe județ să asiste la o oră de matematică „altfel”.

Tânărul prof de mate a susținut o lecție demonstrativă, interdisciplinară, în care educația digitală a dat mâna învățământului tradițional pentru a aduce valoare adăugată cunoștințelor acumulate de elevi, la clasă. Și copiii se bucură.

„Viața și totul se tehnologizează din ce în ce mai repede, iar noi trebuie să ținem pasul. Altfel, vom rămâne în urmă și nu vom mai învăța niciodată să le folosim”, crede Rareș, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Sîncraiu de Mureș.

Tehnologia este extrem de utilă deoarece stimulează procese și fenomene complexe pe care nici un alt mijloc didactic nu le poate pune atât de bine în evidență. Elevii au posibilitatea să modifice foarte ușor condițiile în care se desfășoară experimentul virtual, îl pot repeta de un număr suficient de ori, astfel încât să poată urmări modul în care se desfășoară fenomenele studiate, pot extrage singuri concluziile, pot enunța legi. Acestea sunt premisele de la care profesorii din Sîncraiu de Mureș s-au înscris la Digitaliada. Între timp, școala a început, profesorii implicați în proiect folosesc deja tabletele la ore, iar elevii se bucură.

Oră interdisciplinară de mate-info la Sâncraiu de Mureș


„Aplicațiile ne ușurează viața. Dacă vrei să chemi un taxi, acum ai aplicație, dacă vrei să iți faci cumpărăturile, ai aplicație, dacă vrei să știi unde ești în trafic, ai aplicație. Pentru aproape orice avem astăzi la îndemână tehnologia care ne ușurează viața. Așa se întâmplă și cu elevii la clasă. Digitaliada, proiect inițiat și susținut de Fundația Orange, a făcut astfel încât elevii să aibă acces la tehnologie digitală, cu lecții serioase, cu probleme, exerciții și teste interactive, pentru a le ușura procesul de învățare”, susține profesorul de matematică Szász Szilárd.

Pentru Vlad, elev la școala din Sîncraiu de Mureș, tehnologia prezentă acum la clasă face diferența față de anii școlari trecuți: „Este mult mai interesantă clasa a VI-a pentru că putem experimenta formele geometrice, desenându-le realist. Asta la mate. La informatică am făcut un proiect în Scratch. Am creat un personaj, care era de fapt eu, iar cu ajutorul săgeților m-am dus până la casa bunicului meu și înapoi”.

Pentru Alexandra, elevă în clasa a VIII-a, lecțiile digitale de la clasă completează multitudinea de întrebuințări ale tehnologiei. „Mie mi se pare foarte interesant pentru că noi folosim tablete și telefoane inteligente acasă, dar la școală, într-un mod educativ, ne ajută să înțelegem mai ușor noțiuni și termeni noi”.

Concluzia aparține unuia dintre profesorii de matematică invitați să participe la ora deschisă: „Am asistat la o lecție interdisciplinară, o proiecție a matematicii aplicată în informatică. Mi-a plăcut modul în care reacționează elevii la predarea digitală, mi-a plăcut foarte mult modul de testare a cunoștințelor. Evident, ora a îmbinat predarea tradițională cu cea modernă și sunt convins că elevii au rămas cu mai multe cunoștințe după această oră”, spune domnul profesor de matematică Artur Korosi de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș.

***

Școala Gimnazială Sîncraiu de Mureș, județul Mureș, este una din cele 20 școli selectate în ediția a II-a Digitaliada.