Fundația Orange

Tendințe


Inspector matematică Dâmbovița: Trebuie să îmbinăm tradiționalul cu aceste mijloace digitale care fac parte din viata copilului

Inspector matematică Dâmbovița: Trebuie să îmbinăm tradiționalul cu aceste mijloace digitale care fac parte din viata copilului

FOTO: Educația digitală utilă atât elevilor, cât și profesorilor


Un proiect cum este cel inițiat de Fundația Orange are nevoie de susținerea profesorilor și al părinților, dar autoritățile sunt cele care încurajează și dau semnalele pozitive pentru introducerea educației cu ajutorul tehnologiilor digitale la clasă. Inspectorii de matematică și informatică din județul Dâmbovița au aflat despre Digitaliada și au insistat să promoveze proiectul și în rândul colegilor profesori care nu au încă tehnologie digitală de ultima generație la ore.
 
Inspectorul de matematică Laura Maria Erculescu și inspectorul de informatică Radu Tăbîrcă au inițiat organizarea unei ore demonstrative desfășurate cu ajutorul tabletelor Digitaliada, pentru profesorii de specialitate din județ.
 
Digitaliada: Domnilor inspectori, vă mulțumesc în primul rând că sunteți astăzi alături de noi. Doamnă Erculescu, am avut acum ceva vreme ideea să organizăm o oră specială de educație digitală pentru profesori, două luni mai târziu, iată am reușit. Ați depus eforturi speciale sau a fost un lucru perfect normal?
 
Laura Maria Erculescu: A fost un lucru perfect normal, nu am depus nici un fel de efort, a venit dintr-o convingere și cred că și colegii mei au venit din interes și fascinație față de lucrul cu instrumentele digitale.
 
Digitaliada: La școala din Corbii Mari am asistat împreună la o oră altfel de matematică și informatică, pe tablete, și acum văd că profesorii invitați aici, la școala din Dragomirești sunt cuceriți, ca și cei mici, la claăa. Care credeți că le este curiozitatea, domnule inspector?
 
Radu Tăbîrcă: Tocmai această permanență pe care trebuie să o aibă orice profesor pentru nou, pentru îmbunătățirea activității didactice, pentru utilizarea cât mai multor instrumente noi care să faciliteze, să ajute însușirea cunoștințelor, formarea competentelor specifice disciplinelor respective.
 
Digitaliada: Sunteți inspector de informatică, se mai poate astăzi studiul la școală fără tehnologie?
 
Radu Tăbîrcă: Nu, cu siguranța pentru disciplinele noastre nu. Astăzi nu poți să predai disciplinele informatice - pentru că exista mult mai multe, fără dispozitive digitale, fără calculatoare, fără tablete. Dar este obligatoriu pentru toate disciplinele să folosească aceste instrumente și să aducă tehnologia digitală în susținerea demersului didactic.
 
Digitaliada: La școala din Corbii Mari doamna profesor Preoteasa a adjudecat, există o prietenie care durează pentru totdeauna între matematică și tabletă. Doamnă inspector, sunteți de acord?
 
Laura Maria Erculescu: Da, spun cu toată convingerea. Începând de anul acesta se implementează și manualul în format digital, îl utilizez la clasa a V-a. Am privilegiul, dar și responsabilitatea, de a utiliza și de a implementa pentru prima oară noua programă de clasa a V-a. Din proprie experiență observ interesul copiilor, atractivitatea orelor și e clar că trebuie să ne îndreptăm în această direcție. Trebuie să îmbinăm cumva tradiționalul cu aceste mijloace digitale care fac parte din viața copilului.
 
Click pe video pentru a urmări interviul în întregime.