Fundația Orange

Media


Pepiniera de olimpici de la Salva

Pepiniera de olimpici de la Salva

FOTO: Ora de matematică este mai interactivă pe tabletă


Cele 5034 hectare de pământ ale comunei Salva din județul Bistrița Năsăud sunt împărțite între două păduri, una parcă dintotdeauna pe acele meleaguri și una tânără, fragilă, nouă.

Este vorba despre pepiniera de olimpici și elevi excelenți pe care școala de aici alege să îi formeze. 472 de kilometri despart Salva de capitala țării, dar asta nu i-a împiedicat pe profesori, inspectori, autorități să se implice în proiecte de educație și să aducă școala din localitate în presa locală și centrală, deci, în atenția tuturor. Au vrut să arate lumii că dacă vrei, poți.

Se poate pentru că instumente care înlesnesc evoluția unei comunități există: fondurile europene, proiectele în parteneriat public-privat, proiecte educaționale ale Comisiei Europene, proiecte de dezvoltare socială ale multinaționalelor. „Suntem o școală activă, chiar dacă avem 220 de copii, în cadrul ei se desfășoară două proiecte Erasmus. Primul se numește „Jocuri și jucării: tradiție între trei generații”, pe care îl desfășurăm împreună cu opt țări, iar al doilea este „Migrația”, împreună cu cinci țări. Am diseminat și Digitaliada, cu ajutorul Fundației Orange. Avem și alte proiecte, prin care facem cunoscute celelalte proiecte din școală, avem unul în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi, iar cu ajutorul lor am deschis un club „Impact”, prin care încercăm să facem copiii să facă proiecte în folosul comunității. Mai avem un proiect, cu aceeași fundație, pe școli comunitare”, povestește doamna Luminița Cuceu, directorul Școlii Gimnazială din Salva.

Având o asemenea deschidere și interes din partea profesorilor, elevii învață. Și învață bine. „În ciuda faptului că suntem puțini, ca și corp didactic, avem rezultate foarte frumoase. Anul acesta, până în prezent, avem șapte copiii olimpici la nivel județean, la limba română și la matematică. Este o tradiție la noi să avem olimpici încă din ciclul primar”, afirmă cu mândrie profesorul de matematică și TIC, Floare Moldovan.

Școala Gimnazială din Salva în imagini

Am stat de vorbă și cu elevii. Copii frumoși și sănătoși, crescuți cu drag și dragoste de natură și carte. Cei mici nu mai prididesc să se laude cu participările lor la concursuri și olimpiade. Când le-am cerut să îmi dea câteva exemple, m-au întrebat dacă doar de anul asta sau și de anul trecut.

„Numele meu este Denisa Puica și sunt în clasa a 5-a. Anul acesta am participat la Olimpiada Satelor, la limba română și am luat mențiune. Am mai participat și la Olimpiada Județeană, la matematică, unde am fost aproape. Și am participat la Concursul Interjudețean „Matematica de drag”.

„Eu mă numesc Amalia Țuțuruga, sunt în clasa a 5-a și am participat la Olimpiada Satelor de Matematică, etapa județeană și am luat premiul III, m-am calificat la etapa Interjudețeană de Matematică, am mai participat la Olimpiada de Limba Română „Universul Cunoașterii prin Lectură”, la „Concursul Matematica de drag” și la Olimpiada de Limba Română „Lectura ca abilitate de viață”.

„Pe mine mă cheamă Ioana Ceuca, sunt în clasa a VI-a și am participat la Olimpiada Satelor, etapa județeană, unde am obținut premiul III. Urmează să merg la Interjudețeană”. „Eu mă numesc Sofia Fetti, sunt în clasa VII-a, am obținut o mențiune la Olimpiada Satelor la limba și literatura română, etapa județeană, am mai participat la Olimpiada de Română, etapa județeană și la Olimpiada de Limba Română „Lectura ca abilitate de viață”.

„Mă numesc Dumitru Cristian Linul, sunt în clasa a VII-a și am participat la etapa județeană a Olimpiadei de matematică, la Olimpiada Satelor. Anul trecut, însă, am participat la mai multe concursuri județene, la care am luat premii I, II, III și mențiuni. Anul viitor sper să vin cu premiul I”.

„Mă numesc Maria Florina Oproaie, sunt în clasa V-a și am participat la Olimpiada de Matematică a Satelor, unde am luat o mențiune”.

„Mă numesc Marius-Ionuț Tofeni, sunt în clasa a VI-a, am participat la Olimpiada Satelor de Matematică, unde am luat premiul I. Am participat la concursul interjudețean „Matematica de drag”, unde am luat mențiune, la Olimpiada de lingvistică, matematică și limba română, unde am luat mențiune”.

La Salva normalitatea există și nimeni nu se mai minunează de ea. Vasilica este elevă în clasa a 11-a și olimpică pe județ la matematică și fizică. Locul în care s-a născut, felul în care a fost crescută și educată, comunitatea din care face parte, toate, spun ea, sunt aspecte care au ajutat-o să se preocupe de învățătură, să acumuleze cunoștințe și să își planifice un viitor - „(...) Vreau să merg la Facultatea de Informatică în limba engleză a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, dar mă gândesc și la Facultatea de Matematică-Informatică pentru că simt că nu aș putea lăsa matematica definitiv. O să fac, apoi, un master în management, în străinătate ca să văd cum este și acolo, dar îmi doresc să ma întorc în România și să devin programator. Dar pentru că știu că aceștia nu pot avea o carieră îndelungată, mă gândesc ca de la o anumită vârstă să pot trece pe partea de conducere, să îmi fac chiar firma mea de IT”.

De partea cealaltă, o mână pe profesori vizionari atrag proiecte și laudă România afară. Profesorul de matematică povestește cu mândrie: „...Avem două proiecte Erasmus, iar acum două săptămâni chiar au fost o parte dintre colegii mei în Irlanda, într-un schimb de experiență și au discutat și acolo despre Digitaliada. Am discutat cu colegii, profesori de matematică, i-am rugat să pregătească materiale digitale și să le folosească la clasă pentru că au un impact foarte bun în procesul de predare. Le-am spus că am primit materiale în valoare de 7.000 de euro, dar când au auzit că am primit și tablete, nu le venea să creadă. Mai avem și alte câteva proiecte, suntem școală europeană, ce mai!”, conchide profa de mate.

***

Școala Gimnazială Tiberiu Morariu din comuna Salva, județul Bistrița-Năsăud, este una din cele 10 școli parte din proiectul-pilot Digitaliada.