Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2016-2017


comuna Piscu, județul Galați

Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian”/„Ștefan cel Mare”

La Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Piscu elevii au descoperit, prin Digitaliada, că matematica și TIC-ul sunt frumoase și distractive.

Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian”/„Ștefan cel Mare”

FOTO: Copiii din clasele de gimnaziu ale Școlii din comuna Piscu au înțeles că matematica este frumoasă daca îi descifrezi tainele. Tabletele Digitaliada au eliminat necunoscutele și le-au arătat elevilor partea distractivă a orelor de TIC și mate.


Despre localitate

Atestată documentar în urmă cu 572 de ani, în vremea domnitorului moldovean Ștefan cel Mare - devenit ulterior patronul spiritual al localității, comuna Piscu se situează la 30 km depărtare de municipiul Galați, fiind compusă din satele Vameș și Piscu. Săpăturile arheologice efectuate în lunca Siretului au scos la iveală dovezi ale existenței în zonă a unei comunități străvechi, care datează chiar din Epoca Bronzului. 

Mai târziu, în secolul al XVI-lea, vechea așezare de agricultori și pescari, amplasată strategic pe vechiul drum comercial al Moldovei, capătă statutul de târg, fiind un însemnat nod comercial al vremii.

În prezent, comunitatea din Piscu, care numără aproape 4.900 de locuitori, a păstrat o parte a străvechilor îndeletniciri ale locului, marea majoritate a locuitorilor ocupându-se de agricultură și creșterea animalelor. 

 


 Despre școalăȘcoala Gimnazială  „Ștefan cel Mare”  este structura   Școlii  „Dimitrie Luchian” din comuna Piscu. Având doar patru săli de clasă, elevii din ciclul primar și gimnazial care învață aici sunt nevoiți să vină în ture. În gimnaziul școlii sunt 87 de elevi. 

Înainte de Digitaliada, laboratorul de informatică al unității de învățământ, în care se desfășurau lecțiile de TIC, număra 15 calculatoare vechi, din anul 2000, dar și două laptopuri și un videoproiector care erau utilizate de toți profesorii atunci când conținutul și activitățile de învățare solicitau acest lucru. 

Totuși, chiar dacă posibilitățile materiale au fost uneori modeste, școala are o experiență de aproape 20 de ani în implementarea proiectelor naționale, după cum afirmă cu mândrie directorul unității de învățământ, dna. Anișoara Vrînceanu: „(...) am fost parteneri în proiectul Educația 2000+, cunoscut la nivel național, avem colaborări și experiență în colaborarea cu ONG-uri în proiecte ca „Educație pentru Mediu”, proiectul de educație civică, valorizarea timpului liber pentru elevi, de asemenea ne-am implicat în proiecte de dezvoltarea unor proiecte serioase la copii, unele finanțare chiar prin fondul Inovation Norway. Am avut un proiect intitulat „Școlile și ONG-urile sprijină comunitățile în implementarea energiei verzi”, astfel că Școala Ștefan cel Mare are astăzi panou fotovoltaic și îl folosim pentru iluminat pe timpul nopții.”

Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian”/„Ștefan cel Mare” din Piscu în imagini

 Povestea Digitaliada

Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Piscu a primit prin #Digitaliada un pachet complet de echipamente pentru elevi și profesor: o tablă inteligentă, 29 de tablete, un laptop, un videoproiector și ecran de proiecție pentru laboratorul Digitaliada.

Acum, fiind parte din proiect, profesorii de la Piscu mărturisesc că li se pare că trăiesc un vis și își amintesc cu emoție când au primit anunțul din partea Inspectoratului Școlar Județean, „un proiect numit Digitaliada, de la Fundația Orange, cu foarte mulți parteneri”.

Fără să pregătească prea mult documentația sau să creadă măcar în șansa lor de reușită, profesoara de mate, Simona Roșu, mărturisește cum a trăit ea experiența aplicării în concursul Digitaliada: „(...) ne-am mobilizat pe ultima sută de metri (...) am scanat, am introdus toată documentația în fișierul scanat și pe la ora 23:55 o întrebam pe Anișoara cum stăm. I-am spus că dacă ea s-a născut sub o stea norocoasă, avem șanse 100%. A dat click și am trimis (...) după o anumită perioadă de timp, am fost sunați pentru vizita de la noi din școală (...) mă gândeam că probabilitatea să fim printre beneficiari este mică (...) am fost sunată și anunțată că facem parte dintre cele zece școli din proiectul-pilot.”

Digitaliada a schimbat cu siguranță modul de predare și percepția elevilor față de TIC, crede Anișoara Apostu pe care o încântă mereu „reacția copiilor, încântarea lor” față de aplicațiile aduse de proiect, care „au fost pe placul copiilor (...) Oricum informatica este o discliplină care le place. Dar faptul că am primit alte aplicații, au fost provocați să facă alte lucruri, au fost provocați să descopere, să-și depășească cumva nivelul, copiii au primit cu multă încântare acest proiect.”

Galerie video interviuri: Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian”/„Ștefan cel Mare”, Piscu

Profesorii de mate și TIC

Profesoara de matematică, Simona Roșu, se află la catedră din 2005. La Piscu a ajuns în 2012 ca profesor de matematică și fizică. Este absolventă a Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea Ovidius - Constanța, iar în 2015 și-a obținut gradul didactic 2. De-a lungul carierei sale profesionale a urmat diferite cursuri de formare dedicate cadrelor didactice, treptat, învățând să integreze tehnologia informației (TIC) în cadrul orelor de matematică. Simona Roșu este de părere că lumea din zilele noastre se află într-o continuă dezvoltare, de aceea și profesorii trebuie să fie într-o permantă legătură cu noile modalități de învățare și evaluare a cunoștințelor.

Anișoara Apostu este absolventă a Universității Dunărea de Jos - Galați și este profesor de 17 ani. La Școala Gimnazială din Piscu, unde activează și în prezent, a ajuns în 2012 ca profesor de informatică. Deține gradul didactic 2, obținut în urmă cu doi ani. Anișoara Apostu consideră că atât pentru ea, elevii ei cât și pentru întreaga comunitate din Piscu, lucrul pe tablete și cu materiale didactice digitale reprezintă un avantaj care îi ajută pe toți să crească din punct de vedere valoric. 

Date de contact

Adresa: Strada Principală, Nr. 1463 (locație principală)

Telefon/Fax: +40236827873/+40236.827.678

Website: scoala1piscu.wgz.ro

E-mail: dimitrie_luchian[at]yahoo.com

Director: Anișoara Vrînceanu