Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2017-2018


Eșelnița, județul Mehedinți

Școala Gimnazială Eșelnița

Școala Eșelnita este locul perfect în care dascăli pricepuți și școliți au ales să facă cinste locului.

Școala Gimnazială Eșelnița

FOTO: Școala din Eșelnița este una dintre cele mai vechi școli din județul Mehedinți, însă este și una dintre cele mai modern echipate, cu tablete, videoproiector, laptop pentru laboratorul digital.


De peste 20 de ani, profesorii de la Eșelnița consideră că toți copiii, indiferent de mediu sau etnie, trebuie să beneficieze de o educație de calitate.

Despre localitate

Comuna Eșelnita este situată în zona Defileului Dunării, între Moldova Veche și Gura Văii. Locuirea acestei zone este dovedită din paleolitic, când oamenii de aici erau vânători și pescari. Prima atestare documentară datează de la 25 februarie 1484, într-un act prin care Matei Corvin donează lui Iacob Gârlișteanu o serie de moșii, printre care și cea de la Eșelnița. Așezarea actuală datează din 1970 când, în urma construirii Hidrocentralei Porțile de Fier I, nivelul lacului de acumulare a crescut cu aproximativ 20 de metri, înecând zona și generând strămutarea a 24 de așezări de pe malurile românesc și sârbesc.

 

Despre școală
Școala din Eșelnița este una dintre cele mai vechi școli din județul Mehedinți. Documentele existente în arhivele Muzeului Parohial din localitate dovedesc că pe aceste meleaguri a existat învățământ organizat de peste 200 ani. Actuala clădire a școlii este relativ nouă, fiind construită în anii 1970 și renovată în 2006, pentru ca în 2008 să fie dotată cu o sală de sport. 

Școala Gimnazială Eșelnița

Directorul școlii: O persoană interesată de propria dezvoltare și oferirea celor mai bune condiții de studiu pentru elevi și profesori. „Sunt o persoana preocupată permanent de propria dezvoltare, dar și de formarea grupurilor cu care interacționez - elevi, tineri, voluntari, adulți. În domeniul educației încerc să beneficiez de fiecare oportunitate care îmi apare în față, iar ca manager îmi doresc să le asigur elevilor și profesorilor un climat instructiv-educativ de calitate”, afirmă doamna Rosemarie Delia Cocoana, directorul Școlii Gimnaziale Eșelnița.

Povestea Digitaliada

Scrierea de proiecte și încheierea de parteneriate este modul firesc prin care Școala Gimnazială Eșelnița reușește să aducă elevilor la clasă dotările necesare unui studiu complet. În momentul înscrierii în concursul Digitaliada, școala avea un număr de 83 de elevi de gimnaziu, care vor avea acces la tablete complet echipate cu aplicații educative, un laptop, un videoproiector și ecran de proiecție.

„Proiectul Digitaliada a constituit o oportunitate pentru școala noastră deoarece la categoria mijloace electronice suntem deficitari. Dotarea unui laborator constituie progres, iar participarea cadrelor la cursuri înseamnă beneficiu pentru toți, deoarece aceștia împărtășesc cu colegii experiențele și cunostințele dobândite. Noutățile și programele digitale își găsesc utilitatea și într-o școală din mediul rural”, susține directorul școlii. 

Profesorii de matematică și T.I.C.

Cu siguranță trăsătura definitorie a societății actuale este dezvoltarea explozivă a tehnologiei informaționale, de comunicare și pătrundere a ei în toate sectoarele activității socio-umane. Profesorii de la Eșelnița doresc să fie în pas cu tot ceea ce înseamnă evoluția digitală, de aceea proiectul Digitaliada s-a potrivit ca o mănușă: „Vreau să particip la proiect întrucât Digitaliada, prin formarea cadrelor didactice, dar mai ales prin dotarea școlilor cu echipamentul necesar, oferă șansa prezentării informațiilor într-o formă nouă și dezvoltă elevii, dar și profesorii”, este de părere Ciprian Poganu, profesor de matematică.

„Dacă ne referim la educație, importanța utilizării noilor tehnologii este recunoscută la toate nivelurile: formarea cadrelor didactice, curriculum și practica didactică, dezvoltarea instituțiilor școlare, politici educaționale și implementarea acestora în sistemul de învățământ”, afirmă doamna Rodica Boariu, profesor de TIC. În acest context, doamna profesor este mereu preocupată de îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor, dar și de perfecționarea activității cadrelor didactice.

Galerie video interviuri: Școala Gimnazială Eșelnița


Date de contact:

Școala Gimnazială Eșelnița, județul Mehedinți
E-mail: scoala_eselnita[at]yahoo[dot]com
Telefon fix: +40252/365040
Director: Rosemarie Delia Cocoana

***

Școala Gimnazială Eșelnița, județul Mehedinți, este una din cele 20 școli selectate în ediția a II-a Digitaliada.